Válassz! Válts! Variálj!

2015.09.11. 09:52
 KÖZLEMÉNY - 2015. szeptember 11. (péntek)
Szeptember 14-én kezdődik a Mobilitási hét. 
 
 
 mobilitas_fejlec.jpg
 
 
 
 
A város iskolásait és lakóit színes programok várják idén is a Mobilitási héten a Válassz! Válts! Variálj! szlogen jegyében. A rendezvénysorozatban lesz belvárosi séta feladatlappal, Zöld Fehérvár séta a város zöldterületein, iskolai akciók, kerékpáros reggeli, autómentes nap a lezárt Várkörúton, Critical Mass felvonulás, valamint Bringakonferenciát tartanak „Bejárható Magyarország” címmel.


Szeptember 14-től 22-ig tart idén az Európai Mobilitási hét, amelynek keretében Székesfehérváron ismét színes és széles programkínálat várja az iskolásokat és a városlakókat. A rendezvényeket, eseményeket Székesfehérvár Önkormányzata, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési és Közműellátási Irodája, a Fejér Megyei Honismereti Egyesület, a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség és a Gaja Környezetvédő Egyesület szervezi.

A Mobilitási hét keretében a diákok 2015-ben bekapcsolódhatnak a Zöld Fehérvár programba, melynek során felkereshetik Székesfehérvár természeti értékeit. A résztvevők menetlevelet kapnak, amellyel szeptember 14-e és 22-e között ingyenesen vehetik a helyi közlekedést a  KNYKK (Volán) támogatásával a Sóstó Természetvédelmi Terület, a Rácbánya, a Vidámparki-tavak és az Aszalvölgyi-árok felkeresésére. A természeti értékek megismeréséhez szakmai vezetést is lehet kérni a Városi Természetbarát Szövetségtől a www.szvtsz.org honlapon, erre az osztályok szeptember 10-ig regisztrálhattak. A diákoknak szóló program a következő túrákat ajánlja: Gyalogtúrák szakvezetéssel három helyszínen (Sóstó Természetvédelmi Terület, Aszal-völgy, Rácbánya), „Zöld élet a szürke városban” – írásban, valamint Zöld élet a szürke városban” – képekben: a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség a túrákon a diákok által készített fotókból októberben kiállítást szervez a Fehérvári Civil Központban, valamint a vezetett gyalogtúrákon résztvevő osztályoknak lehetősége van a túrák során szerzett ismeretekről írásban számot adni; a legjobb három osztály elismerésben részesül.

Szeptember 19-én lesz a Zöld Fehérvár II - 3K kerékpáros túra, azaz a Kincskereső Kerékpáros Körtúra a város belterületén megtalálható érdekesebb fák felkeresésével. A hibátlanul kitöltött menetlevelek sorsoláson vesznek részt, amelyen a Természetbarát Szövetség által felajánlott ajándékokat lehet megnyerni.  A túrára szeptember 15-ig kell jelentkezni a Szövetség honlapján.

A „Bejárható Magyarország” – Bringaakadémia előadásait hallgathatják meg az érdeklődő diákok a Hiemer-házban szeptember 16-án. A Gaja Egyesület által szervezett programon az iskolák „zöld” diák-önkormányzati képviselői és kísérő tanáraik vesznek részt, és Székesfehérvár kerékpáros közlekedéséről lesz szó, a szervezők ezzel kapcsolatban várják a felmerült kérdéseket is.

Városismereti sétá
ra hívja a Fejér Megyei Honismereti Egyesület a diákokat szeptember 16-tól 22-ig, amellyel a 100 évvel ezelőtt zajló I. világháborúra emlékeznek. A séta közben a vállalkozó szellemű diákok különböző helyszíneket keresnek fel, megnézik az ott található szobrokat és a talapzatok, posztamensek feliratait elolvasva a látottak és az új ismeretek alapján kitöltik az iskolákban előre kiosztott feladatlapokat. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a séta közben szerzett tapasztalatok és a megélt élmények a legfontosabbak, és hogy az általános és középiskolás diákok megismerjék a város épített környezeti értékeit, szépségeit, valamint a séta keretében keressék fel a város néhány nevezetességét.

A város által szervezett programokon várják nemcsak a diákokat, hanem a felnőtteket is:

Kerékpáros reggelivel
várják a bringásokat szeptember 17-én a székesfehérvári Kerékpáros Klub és partnerei szervezésében az Alba Pláza előtti téren 06.30 órától, valamint a VIDEOTON főbejáratánál 05.30 órától.

Autómentes nap lesz a lezárt Várkörúton
szeptember 22-én, valamint újra Critical Mass felvonuláson vehetnek részt az egy-két-három keréken közlekedők. A felvonulásra 17.30 órakor várják a résztvevőket a Jávor Ottó téren, részletek az alábbi linken:
https://www.facebook.com/events/180858662245483/
.   A két rendezvényt a Kerékpáros Klub, a Magyar Autóklub és a Rendőrség támogatja, szervezi.Az Európai Mobilitási hét összesített programjai Székesfehérváron

szeptember 16. – 13.30 órakor
 - „Bejárható Magyarország” nyitó konferencia

szeptember 14-22.
- Zöld Fehérvár: séta Fehérvár zöld területein a KNYKK (Volán)  ámogatásával

szeptember 16.
- Belvárosi séta: a Fejér Megyei Honismereti Egyesület programja

szeptember 16-22.
- Iskolai akciók, események (részletek az iskolák és a Gaja Környezetvédő Egyesület honlapján)

szeptember 17.
- Kerékpáros reggeli: a székesfehérvári Kerékpáros Klub és partnerei szervezésében; az Alba Pláza előtti téren 06.30-tól és a VIDEOTON főbejáratánál 05.30-tól

szeptember 22.
- Autómentes nap a lezárt Várkörúton: a Kerékpáros Klub, a Magyar Autóklub és a Rendőrség rendezvényei
- Critical Mass felvonulás

A Mobilitási hét részletes programja, a menetlevelek, feladatlapok letölthetőek az alábbi linkről: www.gajaegyesulet.hu.

 

 Szöveg: Fraller Ildikó  

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.