Lélegzetelállító 3D animáció a Nemzeti Emlékhelyen

2017.09.07. 16:18
KÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 7. (csütörtök) 
Fényfestés szeptemberi hétvégéken.     
 
 
 
 
 
Épphogy véget ért a Székesfehérvári Királyi Napok látványos programsorozata, máris újabb ámulatba eshetünk a Belvárosban. A Kulturális Örökség Napjaira készülve a Nemzeti Emlékhelyen, szeptemberi hétvégéken fényfestés idézi fel az egykori koronázó templomot. A 3D vetítéseket pénteki és szombati estében, három időpontban is megtekinthetjük.

Mi lehetne alkalmasabb az egykori királyi bazilika történetének leglátványosabb megjelenítésére, ha nem a modern vizuális technika, amely töredékekből is képes egészet varázsolni? Nagy fényerejű vetítővel a 3D animációs videó készítői lélegzetelállító látványvilágot festenek a Mauzóleum homlokzatára. A vetítés célja, hogy láthatóvá váljon, ami nem látható, és csak töredékekben maradt fenn.
 
A tíz perces filmben az alkotók kísérletet tesznek a templom belső terének bemutatására is. A fantázia szülte látványvilág a fennmaradt elemekből táplálkozik – mondta Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója. A különböző kőtöredékek 3D szkennelése után a maradványok a filmben újra életre kelnek, vagy éppen úgy láthatjuk, ahogy máskor soha. Szent István király szarkofágját ezúttal 360 fokban körbefordulva is megnézhetjük, sőt, a fedelét is láthatjuk. Ehhez a Szent István Király Múzeum régészeti kiállításában őrzött töredékeket használták fel a készítők. III. Béla király arcrekonstrukciója is megjelenik a filmben, az Aba-Novák secco motívumain és figuráin keresztül pedig az 1938-as Szent István Emlékévre kialakított Romkertre utalnak az alkotók. Az épületvetítésekre a Nemzeti Emlékhelyen kerül sor szeptemberi hétvégéken, péntekenként és szombatonként 20.00, 20.30 és 21.00 órai kezdettel.
 
Falvay Miklós, a film készítője számára a feladat különlegességét a régi korok és a ma művészetének elegyítése adta, ami a film képi és zenei világában is megmutatkozik. A zeneszerző, Pilisi László a különböző korokat autentikus hangszerekkel idézi meg, modern hangzásvilágba ágyazva azokat. Alkotói szempontból a film érdekes a négyzetes képformátum miatt, és azért is, mert a technológia olyan kőtöredékek megjelenítését is lehetővé teszi, amelyeket egyébként nem láthat a közönség. Izgalmas továbbá az ismert szimbólumok újszerű megjelenítése, és természetesen maga a helyszín teszi igazán különlegessé a látványt.   
 
F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint jelentős szerepük van az ehhez hasonló garantált programoknak, amelyek színesítik, kiegészítik a város turisztikai kínálatát, de egy ilyen látványos attrakció önálló vonzerővel is bír. A garantált események tervezhetőek és többszöri visszalátogatásra is csábítanak. A szeptemberi időzítés turisztikai szempontból kedvező, hiszen Fehérváron az első őszi évszak még kiemelt időszak a látogatások terén, és ezzel a programmal garantált élményt kínálunk mindenkinek.
 
A film, amely a meglévő alapokról indulva építi fel a képzeletvilágot, lenyűgöző látvánnyal kápráztatja el azokat is, akik a templom múltjáról kevesebbet tudnak, akik pedig ismerik a részleteket, egy rendkívül izgalmas időutazáson vehetnek részt.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


A fényfestés promója ITT tekinthető meg. 

 


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.