Modern értékőrzők

2017.09.10. 17:10
KÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 10. (vasárnap)
Sebők Melinda tanulmánykötetét kedden mutatják be.  
 
 
 
 
Kedden este a Vörösmarty Társaság termében mutatják be Sebők Melinda Modern értékőrzők című tanulmánykötetét: az újabb elemzések, kritikák és előadások válogatott gyűjteményét, amely a modern magyar irodalom többféle értékteremtő és értékőrző jelenségére utal. A szerzővel Bakonyi István irodalomtörténész beszélget, a rendezvényt Bobory Zoltán, a Társaság elnöke nyitja meg.


A Vörösmarty Társaság termében mutatják be szeptember 12-én, kedden 18 órakor Sebők Melinda irodalomtörténész Modern értékőrzők című tanulmánykötetét.

A szerző Székesfehérváron érettségizett, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, a Vár tanulmányrovatának szerkesztője. Fő kutatási területe: Babits Mihály, György Oszkár és Rónay György életműve, valamint az 1945 utáni modern magyar líra.

A Modern Értékőrzők újabb tanulmányok, kritikák és előadások válogatott gyűjteménye, a cím a modern magyar irodalom többféle értékteremtő és értékőrző jelenségére utal. Az első ciklus Babits Mihály „párbeszédeit” követi nyomon, többek között Illyés, Radnóti és Jankovich Ferenc, majd a kiváló utódok, Weöres Sándor, Rónay György, Pilinszky János, Nagy László, Fodor András, Takács Imre és Csoóri Sándor életművét is érintve. A megújult kereszténynemzeti kulturális tradíciókról szóló tanulmányok után a harmadik évezred köteteinek recenzióit tartalmazza a könyv. A kritikák a Nyugat szellemiségét, a spirituális költészet korszerűségét és a nemzetegység fennmaradásának értékeit hangsúlyozzák.

A szerzővel Bakonyi István irodalomtörténész beszélget, a rendezvényt Bobory Zoltán, a Társaság elnöke nyitja meg. Minden irodalombarátot szeretettel várnak!
                             

Szöveg: Fraller Ildikó

 

 

 
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.