Testvérvárosi együttműködéssel nyert közvetlen uniós forrást Székesfehérvár

2024.06.04. 13:32
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. június 4. (kedd)
 
 
 
 
 
 
Sikeres volt Székesfehérvár első közvetlen EU-s forrásra benyújtott pályázata. A testvérvárosok bevonásával megvalósuló pályázat a generációk közötti együttélést állítja a középpontba. A 2024 őszétől 2025 nyárig tartó időszakban 5 város (Gyulafehérvár, Kranj, Opole, Zadar és Székesfehérvár) valósít meg közös programokat a 38 055 eurós vissza nem térítendő támogatásból.

Testvérvárosait bevonva nyert közvetlen uniós forrást Székesfehérvár. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által kezdeményezett és koordinált „Forever Young” projekt fő célja, hogy nemzetközi együttműködésen keresztül hozzájáruljon a partnervárosok – egyben Székesfehérvár testvérvárosai – közötti párbeszéd fejlesztéséhez a kultúra és az ifjúságpolitika területén. Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: sok tagállamban rendelkezünk testvérvárossal, és ezeknek "a testvérvárosi kapcsolatoknak a további erősítésével tudjuk azt a közösségi kohéziós erős is tovább erősíteni, ami kulcskérdés az európai közösség múltja, jelene és jövője szempontjából." A közvetlen uniós támogatás elnyerését "nagy mérföldkőnek" nevezte, hiszen ezúttal egy teljesen más pályázati struktúrában szerepelt sikeresen Székesfehérvár, és mint elhangzott, "a jövőben így fog egyre több forrás érkezni."

"Azért nagy dolog ez a siker Székesfehérvár számára, mert ezáltal a város bekerült a nyertes pályázók körébe Brüsszelben, ami mindig egy zárt kör." – fogalmazott dr. Petri Bernadett közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a székesfehérvári pályázatot is segítő Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgatója.

A " Forever Young" projekt keretében Székesfehérvár és négy testvérvárosa, Gyulafehérvár (Románia), Kranj (Szlovénia), Opole (Lengyelország) és Zadar (Horvátország) megismerhetik, illetve megismertetik egymás szakmai jó gyakorlatait, új típusú kulturális kezdeményezéseiket, népszerűsítik az európai értékeket, valamint erősítik a helyi identitást, ezáltal elősegítve az aktív polgári szerepvállalást a fiatalabb generációk (elsősorban egyetemi hallgatók) körében. A tevékenység másik kiemelt célcsoportja az önkormányzati döntéshozók és szakértők köre.

A pályázati célok végrehajtása négy rendezvény megvalósításán keresztül történik meg, bennük a partnervárosok közötti tudáscsere és egyedi kulturális kezdeményezések létrehozásával. A rendezvények lebonyolítása mellett a kölcsönös részvétel biztosítása szintén alapeleme a támogatást elnyert pályázatnak.

A tervezett kétnapos, kultúrák közötti párbeszédet és a kölcsönös kulturális tanulást célzó programok:

1. Jó gyakorlatok a várospolitikában – Gyulafehérvár, 2024. november: projektpartnerek közötti kölcsönös tanulás annak érdekében, hogy az EU által finanszírozott tématerületeket jobban ki tudják használni, kulturális kezdeményezések és a fiatalok bevonása révén előmozdítva saját városaik működését.
2. Egyetemi műhely és ifjúsági fórum – Zadar, 2025. február: kiegészülve a Zadari Egyetemmel, a rendezvény célja az EU által finanszírozott ifjúsági mobilitási lehetőségek széles körű elterjesztése, a fiatal egyetemi hallgatók a helyi és tágabb értelemben vett európai közéletben betöltött fontos szerepük tudatosítása, aktivizálása.
3. „Életünk az EU-ban” Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Találkozója és Kiállítása – Opole, 2025. május: fiatal művészek találkozója, hogy nemzetközi környezetben mutassák be alkotásaikat, művészeti konferencia szervezésével: kulturális aktivizmus, fiatalok jelenlétéről az EU, a települések és a helyi közösségek jövőjében.
4. Nemzetközi Előadóművészeti Utcai Fesztivál/Királyi Napok – Székesfehérvár, 2025. augusztus: a projekt záróeseményeként szervezett előadóművészeti fesztivál, az európai kulturális örökség sokszínűség bemutatása céljával.

A kezdeményezés támogatója az Európai Bizottság, amely az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) szervezetén keresztül irányítja az Európai Bizottság Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek 2021-2027 (CERV) elnevezésű programját. Ennek egyik támogatási formája a testvérvárosi programok támogatását finanszírozó CERV-2023-CITIZENS-TOWN-TT alprogram.

A projekt hivatalos sajtóközleménye és a sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából.


                                                   - VÉGE - 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.