Márciusi visszapillantó

2021.01.06. 08:32
KÖZLEMÉNY - 2021. január 6. (szerda) 
 
 
 
 
 

Érzékenyítő program középiskolásoknak, ősbemutató a Vörösmarty Színházban, a 10 éves KEMPP évadnyitója, diáksportversenyek és a Fehérvári Versünnep előválogatója – többek között ezekkel az eseményekkel indult 2020 márciusa. A koronavírus-járvány azonban hamar átírta a hónap második felének terveit, programjait. A veszélyhelyzet kihirdetésével megváltozott az élet: az iskolák és óvodák bezártak, megkezdődött a digitális oktatás, az otthonról végzett munka időszaka és a felkészülés a járvány lassítására.

A tavasz első hónapjában újabb lépcsőfokhoz érkezett a Székesfehérvári Érzékenyítő Program. A SZÉP Délelőtt II. névre keresztelt új programról elsőként a városi intézményvezetőket tájékoztatták, ahol Lengyel Zsófia, a látássérült ötletgazda elmondta, hogy az elmúlt években közel 1000 gyermeket értek el, számos iskolában, táborban tartottak interaktív, játékos érzékenyítő foglalkozásokat. A program második részében, egy kicsit átdolgozott formában, de ugyanazzal az üzenettel a középiskolás korosztályt célozták meg.

2020 márciusában elsők között számoltunk be arról, hogy fontos állomásához érkezett a Székesegyház belső felújítása: a restaurátorok befejezték a 2000 m² felületű mennyezetkép tisztítását. A falképeken kivilágosodtak a karakterek az eredeti barokk festményeken a Jeszeniczky Ildikó Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátor művész által vezetett csapat munkájának köszönhetően, majd a képek esztétikai helyreállításával folytatódott a munka. A tervezett ütemezésnek megfelelően 2022-ben várhatóan megnyitják a Bazilikát a hívek, a látogatók előtt.

A történelmi eseményeket felidézni várta közönségét a fehérvári teátrum március 7-én. Sárosi István Trianon című drámájának az ősbemutatójával emlékezett meg a Vörösmarty Színház a békediktátum 100 éves évfordulójáról. A dráma a titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával készült. A darabot sajnos kétszer játszhatták csak színpadon, mert a járvány közbeszólt.

Emlékfutással, irodalmi műsorral ünnepélyes keretek között nyitották meg a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely 11. évadát, és emlékeztek meg a park felavatásának 10. évfordulójáról. Szintén március első hévégéjén rendezték a Fehérvári Versünnep előválogatóját, amelyen 12 fiatal jutott a döntőbe. A hónap első felében városunk adott otthont a Játékos Sportverseny Diákolimpia Országos Döntőjének.

Március közepétől egyre több hír szólt arról, hogy országosan milyen óvintézkedéseket vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. A város polgármestere a legveszélyeztetettebb korosztály, a nyugdíjasok védelmében kezdeményezett párbeszédet a városban működő szervezetek vezetőivel, egyeztetett az oktatás, a nevelés, a szociális területek képviselőivel a további lépések kapcsán. Székesfehérvár hagyományos programjai, a március 15-i ünnephez kapcsolódó utcaszínházi előadás és megemlékezések elmaradtak, március 16-tól pedig néhány hónapra szinte „megállt” az élet a városban. A járvány terjedésének csökkentése érdekében számos intézkedés történt. Minden fehérvári háztartásba maszkot juttatott el az Önkormányzat, megszervezték az önkéntes segítők körét, akik a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, napi kapcsolattartásban vettek részt a veszélyeztetett korosztály ellátásában, a segítséget kérők életében. Különösen fontos volt ebben az időszakban, hogy minél több felületen hiteles, pontos és gyors tájékoztatást kapjanak a fehérváriak. Erre az Alba Innovár koordinálásával elkészült mobil applikáció mellett, az online közösségi felületek és a helyi média adott lehetőséget.

A lezárásokról, korlátozásokról szóló hírek mellett a hónap a város jövője, fejlődése szempontjából fontos hírekkel zárult: a szakminisztérium tájékoztatása szerint elkészültek az „Auchan” körforgalom átépítésének tervei, és elindult az engedélyeztetés, amely fontos lépés volt a város egyik legleterheltebb csomópontjának modernizálásáért. A „Legkreatívabb MNP2020 Település” címet nyerte el Székesfehérvár a Magyar Parasport Napja alkalmából megrendezett, év eleji városi Lélekmozgató sportnappal, és megszületett a döntés arról, hogy 129 középiskolás és felsőoktatásban tanuló hallgató részesül Alba Regia Ösztöndíjban. Székesfehérvár ezzel mintegy 10 millió forinttal támogatta a szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzésben résztvevő diákok, valamint a felsőoktatásban résztvevő hallgatók tanulmányait

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.