Tavasszal folytatódik a Géza nagyfejedelem tér megújítása

2024.02.06. 15:34
KÖZLEMÉNY - 2024. február 6. (kedd) 
 
 
 
 
 
A régészeti feltárások ősszel befejeződtek és kedden elszállították a munkavégzés miatti konténert is a Géza nagyfejedelem térről. Tavasszal indulhat a befejező szakasz, azaz a tér megújítása. A tervek szerint még idén elkészül a Belváros megszépülő, új közösségi tere.
 
 
Az elmúlt években jelentős megújulás tanúja lehetett a Szent II. János Pál pápa tér és környezete. Az Arany János utca 2017-18-ban, közműcserével és burkolatfelújítással megvalósult felújítását követően a Belváros legmagasabb pontján folytatódott a munka: létrejött egy, a burkolatában is egységes tér, ahol a Szent István-székesegyház oldalában immár az egykori sírokat, középkori városfalakat is jelzi a kövezet.
 
Miközben a külső után belül is megújult a Bazilika, megkezdődtek a munkálatok a Géza nagyfejedelem téren is. Elsőként a régész szakemberek dolgoztak a területen, a tavaly ősszel lezárult ásatás során kisebb falszakaszok, falmaradványok kerültek elő az egykori ispáni, majd később király várból, valamint előbukkant egy török kori utca térkőburkolata is. Az eredmények alapján a középkori Székesfehérvár egyik legfontosabb részét sikerült tovább kutatniuk a szakembereknek.
 
A téli időszak eddig nem kedvezett a kültéri munkavégzésnek, de tavasszal folytatódhat a területen a munka. A közgyűlés jövő héten dönt a város idei költségvetéséről, amelyben a Géza nagyfejedelem tér befejező üteméhez szükséges forrás is szerepel. A zöld- és a burkolt felületek megújításával – és Géza nagyfejedelem szobrának visszakerülésével – egy újabb, megszépült közösségi térrel gazdagodik majd Székesfehérvár Belvárosa.
 
A téren készült fotóink és a térrendezési tervek letölthetőek a Galériából.
 
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Stettler Zsuzsanna
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.